Ferie
Bliv klogere på, hvilke regler der gælder for afholdelse af ferie, sygdom under ferie og 6. ferieuge.

Spørgsmål og svar vedrørende ferie
Bliv klogere på, hvilke regler der gælder for afholdelse af ferie, sygdom under ferie eller 6. ferieuge.
Du optjener ferie løbende, imens du er ansat. Du optjener 2,08 feriedag pr. måned. Har du f.eks. været ansat i hele 3 måneder, har du optjent 6,24 feriedage, som du kan afvikle med løn. Du har i alt ret til 5 ugers ferie om året.
Perioden for optjening går fra 1. september til 31. august det efterfølgende år, og den kaldes ferieåret. De optjente dage kan afholdes med det samme.
Hvis du ikke har optjent ret til løn i ferien, vil du blive trukket i løn i forbindelse med ferien. Du kan i så fald have feriepenge stående på feriekonto eller have ret til dagpenge.
Den 6. ferieuge er der særlige regler for.
Perioden for afholdelse af ferie udgør ferieåret samt de fire måneder efter ferieårets afslutning.
Perioden på 16 måneder kaldes for ferieafholdelsesperioden, og den går fra 1. september til 31. december i det følgende år.
Kollektiv ferielukning
Ferie er i ikke det samme som skolelukningsperioden, men kun de dage, hvor lærernes og børnehaveklasseledernes ferie er placeret.
- På Langeland afholdes ferie i ugerne 42, 27, 28, 29 og 30.
- I Svendborg afholdes ferie i uge 42 samt i ugerne 28, 29 og 30. Den sidste uge placeres i juli måned efter aftale mellem skoleleder og TR. Den placeres enten som én samlet ferieuge på 5 dage i uge 27 eller den fordeles som enkeltdage i ugerne 27 og 31.
- På Ærø afholdes ferie i uge 42, 7, 28, 29, 30.
Hvis du er i tvivl om, hvilke dage der på den enkelte skole regnes for feriedage, kan du spørge på din skole. Der kan være forskelle fra skole til skole/arbejdsplads til arbejdsplads.
Hvis du er syg, når du skal holde ferie, har du ret til at få ferien suspenderet.
(Ferie er i denne forbindelse ikke det samme som skolelukningsperioden, men kun de dage, hvor lærernes og børnehaveklasseledernes ferie er placeret).
Hvis du bliver syg inden ferien begynder
Hvis du er syg inden ferien begynder og stadig er syg ved feriens begyndelse, har du ret til erstatningsferie for den del af ferien, hvor du er sygemeldt.
Du skal sygemelde dig til din arbejdsgiver ved sygdommens begyndelse. Hvis du bliver syg på første feriedag og sygemelder dig til din arbejdsgiver denne dag, har du ikke pligt til at begynde ferien. Det er vigtigt, at sygemeldingen foreligger hos ansættelsesmyndigheden inden det tidspunkt, hvor arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag.
Du er naturligvis forpligtet til at raskmelde dig på det tidspunkt, hvor du igen er arbejdsdygtig. Hvis det ikke er muligt at komme i kontakt med skolens kontor i forbindelse med syge- eller raskmelding i ferieperioden, skal du kontakte kommunens lønkontor.
Hvis du bliver syg i ferien
Opstår sygdommen efter ferien er begyndt, har du ret til at få ferien suspenderet. Du skal give din arbejdsgiver besked ved sygdommens begyndelse. Ved sygdom opstået i ferien, indtræder retten til erstatningsferie først efter femte sygedag. Du har altså ikke ret til erstatningsferie for de første fem sygedage.
Du skal give din arbejdsgiver besked om, at du er syg inden normal arbejdstids begyndelse på første sygedag. Hvis du fx først giver besked på tredje sygedag, vil erstatningsferien for sygedage op stået i ferien først tælle efter ottende sygedag.
Det er vigtigt, at du er oplyst om, hvordan og til hvem sygemeldingen skal meddeles.
Ved sygdom opstået i ferien, skal der indhentes en lægeerklæring, som du selv skal betale. Også ved sygdom under ferie i udlandet skal der indhentes dokumentation for, at der er indtruffet sygdom. Dette er ikke nødvendigt, hvis du bliver syg, inden ferien begynder.
Ud over de 5 ugers ferie optjener du ret til yderligere 5 feriedage (også kaldet henholdsvis 6. ferieuge i kommuner og regioner eller særlige feriedage i staten). De 5 feriedage optjenes i kalenderåret (dvs. 1. januar til 31. december), og de kan afholdes efterfølgende i perioden fra 1. maj til 30. april året efter.
Du bestemmer som udgangspunkt selv, hvornår i løbet af ferieåret, du holder den 6. ferieuge. Du kan holde den samlet eller som enkeltdage. Når du ved, hvornår du vil holde den, skal du så tidligt som muligt give din leder besked.
Arbejdsgiveren skal så vidt muligt under hensyntagen til arbejdets udførelse og virksomhedens drift imødekomme den ansattes ønske, herunder tage hensyn til ansatte med skolesøgende børn.
Hvis du vil holde den 6. ferieuge, skal du give din leder besked om hvornår så tidligt som muligt i løbet af ferieåret.
Hvis du ikke vil holde den 6. ferieuge, har du ret til at få den udbetalt i stedet for. Du kan også aftale med din leder at flytte den 6. ferieuge til næste ferieår.
Du skal senest ved ferieårets begyndelse den 1. maj (medmindre lederen har bestemt en anden dato) give din leder besked om, om du vil holde den 6. ferieuge, eller om du vil have den udbetalt eller ønsker den flyttet.
Har du valgt at få 6. ferieuge udbetalt, skal de udbetales umiddelbart efter ferieårets afslutning. Ferieåret slutter d. 30/4, hvorfor udbetalingen gerne skulle være på lønsedlen i slutningen af maj.
- Er du ansat i en kommune eller region, kan 6. ferieuge enten afholdes, overføres til efterfølgende ferieår efter aftale eller udbetales. Du skal senest den 1. maj meddele din leder, om du ønsker at holde 6. ferieuge i det kommende ferieår eller få den udbetalt, når året er gået. Der kan lokalt være fastsat en anden dato.
- Er du ansat i staten, kan du enten afholde dine optjente særlige feriedage, få dem udbetalt eller overføre efter aftale. Som særlig regel i staten gælder, at hvis dagene ikke er afholdt eller et afholdelsestidspunkt ikke er fastlagt senest 1. januar, så kan arbejdsgiver varsle dagene afholdt med 1 måneds varsel.
En del af særlig feriegodtgørelse, svarende til 1,68 % af det foregående års ferieberettigede løn, udbetales med lønudbetalingen for april. De resterende 1 % udbetales af to omgange med lønudbetalingen for maj og august.